30 Eylül 2012 Pazar

Sokakta hayat var!...

Sanırım insan olmak dünyadaki tek yaşam hakkının sende olması gibi geliyor bazılarına ki sokak hayvanları için ölüm yasası hazırlıklarına girişiyorlar. Neymiş sokaklardan alınıp "Doğal Hayat Parkları"na götüreceklermiş ve gerekli gördüklerinde de uyutacaklarmış. Bu gereklilik kime göre neye göre? Bunca yıldır hatta yüzyıllardır sokaklarda yaşayan hayvanlar neden rahatsız ediyor artık insanları? Kimse hayvanları sevmek zorunda değil ama bu onların yaşam haklarına tecavüz etme hakkını da vermiyor hiçbirimize. 

Sanki birlikte yaşadığımız herkesi seviyormuşuz gibi, hayatta her şey yolundaymış gibi, ülkede herkes refah içinde yaşıyormuş gibi, sanki hayat bayrammış gibi derdimiz hayvanlar oldu. İki ayaklı hayvanla yaşamaya alışabiliyoruz da ağzı dili olmayan CANlar mı gitti zorumuza? 

Ben 37 yaşındayım ve bu yaşıma kadar hiç bir hayvandan zarar görmedim insanlardan gördüğüm kadar. Mesela yolda yürürken hiç bir sokak köpeği gelip ısırmadı beni durup dururken ama ben yolda yürürken çok kez taciz edildim insan görünümlü iki ayaklı hayvanlar tarafından. Kimi sözleriyle taciz etti kimi de elleriyle. Onlar gibiler hala sokaklarda salına salına dolaşıyorken tek dertleri yaşamak olan CANlar neden dolaşmasınlar ki sokaklarda? 

Bir kaç tane talihsiz örnek var benim de bildiğim insanlara verilen zararla ilgili ama insanlar tarafından verilen zararların örnekleri onlardan çok çok fazla. Her zaman söylediğim bir şey vardır; sen bir hayvanın canını yakmazsan o senin canını asla yakmaz ama bir insan hiç sebep yokken gelip senin canını yakabiliyor diye. Sosyal medyada bile yüzlerce fotoğraf ve görüntü var hayvanlara yapılan işkenceleri belgeleyen. Tecavüze uğruyorlar, kuyruklarından tutulup fırlatılıyorlar, tekmeleniyorlar, zehirleniyorlar, yakılıyorlar... Hal böyle olunca da benim kafam karışıyor kimin zararlı olduğu konusunda. 

Sevmeyebilirsin, kimse de zorla sev demiyor zaten ama saygı duymak zorundasın. Çünkü bu dünya sadece insanların değil. İnsan söz konusu olduğunda "Allahın verdiği canı yine Allah alır" derken neden hayvanlar söz konusu olduğunda bu kural işlemiyor? O öldürmek istediğin CANlar da seni yaratan YARADAN tarafından yaratılmadı mı? 

Sokaklarda yaşayan ve "Doğal Yaşam Alanları"na götürülmeyi bekleyen onca evsiz insan varken bırakınız da hayvanlar rahat rahat yaşasınlar sokaklarında, parklarında, bahçelerinde...

2 yorum:

  1. Değerli Huysuz ve Tatlı Kız, yazdığınız yazının her bir kelimesine tek tek katılıyorum, katılmamam imkansız, aynı zamanda yaşıtmışız, bir yerlerde hata değil hatalar yapıldı ve yapılıyor. Ben de yaşım gereği artık bunları daha net görüyorum. Bunlara "DUR" demek adına çok da çalışılıyor, umudum çok daha fazla "duyarlı insan" da, oysa şimdilerde daha duyarlı kararlar alınacağını umarken, daha da kötüye giden şeyleri duymak beni de çileden çıkartıyor, Üniversitelerde bile üniversite içinde dolaşan kediye köpeğe itiraz eden REKTÖR'ler var. Hayvanlar ayak altında dolanmasın, belediye kısırlaştırsın diye hepsini toplatıp gönderen adı Rektör Soyadı "Bilim İnsanı" olanlar var. Eee daha sonrası ne olacak bu işin? Umutlar çoğalacağına azalıyor. Bakımevlerinde ya da adı üstünde ama!? bilinmeyen kısırlaştırma merkezlerinde sanırım bu bilim insanının neler olduğuna dair fikri yok. Diyecek söz kalmıyor dolayısıyla.. Vay bu dünyanın geleceğine!?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayat şartlarından mıdır yoksa kendi çıkarlarımızdan mıdır bilmem gittikçe tahammülsüzleşiyoruz, duyarsızlaşıyoruz... Kendi görüşünde olmayan insana tahammül edemeyenlerden hayvanlara tahammül edilmesini bekliyoruz. İnsanların içindeki sevgi gün geçtikçe azalıyor galiba ve bunun neticesinde de ortaya bu tarz durumlar çıkıyor.
      Duyarlı insanların sayısı aslında hiç de az değil ama bazen ne yaparsak yapalım olmuyor, olamıyor. Ama yılmak, pes etmek yok inanmaya ve uğraşmaya devam ;)

      Sil